Dag 8: Whale Watching, Goðafoss, Viti krater, Grjótagjá grotten en Dimmuborgir

Vanmorgen moesten we al om 7:30u vertrekken naar Hauganes, van daaruit gingen we namelijk op Whale Watching & Sea Angling tour. Nadat we dit aan hadden gegeven bij ons guesthouse mochten we een uurtje eerder ontbijten. Daarna konden we echter nog niet meteen vertrekken, de ruiten waren namelijk bevroren en er lag geen krabber in de auto! Maar we waren toch ruim op tijd in het zonnige Hauganes waar we wederom zo’n “mooi” pak aan mochten trekken. Judith poseert nog even voor de poster van een bultrug walvis in werkelijke grootte en daarna mogen we aan boord, ook de hengels staan al klaar:

We varen een kwartiertje en dan komen de eerst bultrug walvissen al in zicht. We hebben er echt veel gezien! Hieronder wat foto’s en een filmpje:

Het laatste half uur van de tocht gaan we vissen. Ik probeer het eerst maar vang niks, we varen een stukje verder, Judith neemt het over en ze vangt maar liefst 3 vissen:

De vissen worden meteen aan boord schoongemaakt en mogen meegenomen worden, maar helaas kunnen wij er niks mee omdat we het nergens kunnen klaarmaken. De gids verteld ons dat we de vis ook rauw kunnen eten. Ze fileert de vis en we mogen proeven, hoezo grenzen verleggen! Het smaakte niet verkeerd, maar om nou zo’n hele vis mee te gaan nemen gaat ons ook wat ver. Dus laten we ze aan de andere opvarenden. Een kleine drie uurtjes na vertrek staan we weer aan de kant, het was een geweldige excursie!

Volgende stop is de Goðafoss waterval, ook weer een erg mooie waterval:

Op naar de Viti krater, een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. We lopen een rondje over de rand en maken een selfie:

We rijden door naar de Grjótagjá grot, een smalle lava grot met binnenin een hete bron die vroeger werd gebruikt om in te baden. Het water is hier na verschillende uitbarstingen te warm voor geworden (60 graden nu).

Laatste stop van vandaag is Dimmuborgir, een gebied met grillige rotsformaties ontstaan door afkoelende lava op een zachte ondergrond die later is weggespoeld. Wij vinden dit een van de minder spectaculaire dingen, maar dat is een kwestie van smaak.

We rijden nog even om het Mývatn meer heen en dan terug naar ons guesthouse in Laugar. We hadden gisteren gereserveerd voor het 3-gangen menu hier in ons guesthouse. De gastvrouw kan goed koken, we hebben weer heerlijk gegeten:

Het was trouwens erg genieten van het uitzicht onderweg, prachtige views (wellicht ook geholpen door het zonnige weer)! Dit gaat natuurlijk nooit vervelen:

Morgen gaan we ons uitstekende guesthouse hier verlaten en gaan we richting Laugarbakki. Onderweg maken we twee tussenstops (en zullen we waarschijnlijk wat geocaches meepikken).

Vandaag gereden: 308km
Totaal gereden: 2259km

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.