Dag 7: Diamond Circle (Námaskarð, Husavik, Ásbyrgi & Dettifoss)

Een weerswaarschuwing vanmorgen in het zuidoosten van IJsland, hevige regen waardoor kans was op overstromingen! En inderdaad, het lukte ons niet om droog te blijven toen we de koffers naar de auto brachten. Beetje verregend gingen we op weg naar de Diamond Circle, een rit van 2,5u. In de auto deed ik mijn best om de radarbeelden te interpreteren en het leek erop dat het ergens tussen 14u en 15u droog zou zijn in de buurt van Ásbyrgi & Dettifoss, daar hadden we nl. wandelingen op de planning staan. Dus besloten we de Diamond Circle met de klok mee te rijden, op die manier kwamen we pas na de middag aan de kant van Ásbyrgi & Dettifoss en konden we hopelijk toch gaan wandelen. Onderweg hadden we overigens toch nog iets te genieten, af en toe scheen tussen de buien door de zon en dan krijg je mooie regenbogen, we hebben er wel 4 gezien!

Eerste stop onderweg was het solvatarenveld Námaskarð, hier zijn kleurrijke, pruttelende zwavelbronnen (geisers) met mooie bergen op de achtergrond. We trotseren de regen en lopen een rondje over het veld. Adembenemend (letterlijk en figuurlijk):

Daarna reden we door naar het kustplaatsje Husavik, dat bekend staat om zijn walvis excursies. We zijn hier even gestopt om een cache mee te pikken, maar aangezien het nog steeds regende zijn we vervolgens maar meteen weer doorgereden. Dit gedeelte van de rit is niet zo heel spannend, het doet me zelfs een beetje aan de Brunssummerheide denken qua kleuren en begroeiing:

Langzaam zien we dat het begint op te klaren, zouden we dan toch nog onze benen kunnen strekken vandaag? Als we om 14u aankomen bij de parkeerplaats van Ásbyrgi is het droog! Ásbyrgi is een kloof in de vorm van een hoefijzer. Er zijn hier heel veel wandelingen, wij besluiten de Eyjan trail te doen. Dit is een wandeling van een dik uur over de rand van de kloof aan de binnenzijde, we genieten even van het uitzicht op het einde van de trail en lopen dan weer terug:

Eenmaal terug bij de auto gaan we richting Dettifoss. Nadat we een kilometer of 10 de betreffende weg zijn ingereden staat er ineens een bordje: 4WD only! Oeps, zou dat betekenen dat deze hele weg naar Dettifoss, 35km, onverhard is? We hebben geen zin om de hele weg via Husavik weer terug te rijden dus besluiten we op hoop van zegen maar deze weg te blijven volgen. De weg van gisteren was slecht, maar deze was gewoon nog slechter! De auto is dan ook niet meer wit:

Dik een uur later komen we dan toch bij Dettifoss uit waar we zien dat vanaf daar de weg gelukkig weer verhard is. De Dettifoss waterval, te bereiken na een korte wandeling (1,2km), is overigens immens groot, wat een geweld:

We hebben ondertussen best wel honger want we zijn voor ons doen pas laat (18u) weer terug bij het Mývatn meer, waar we via Tripadvisor een restaurant in een boerderij (!) hebben gevonden, “Vogafjos Cowshed Cafe”. Vanuit het restaurant kun je de stal inkijken waar ze o.a. de koeien aan het melken zijn, heel leuk gedaan, en je kunt er ook nog eens lekker eten (al is het zelfs voor IJslandse standaarden wat aan de dure kant):

Als we naar ons guesthouse voor de komende twee nachten rijden is het ondertussen helemaal opgeklaard, en dat zorgt voor mooie plaatjes onderweg:

Vandaag was een lange dag met veel kilometers maar toch weer zeer geslaagd (ondanks het regenachtige eerste deel)!

Morgenvroeg hebben we een Whale Watching & Angling boottocht gereserveerd die 2,5 tot 3 uur duurt. Kijken of we walvissen kunnen spotten, en het laatste half uur van de boottocht gaan we vissen. Vroeger ben ik als kind vaker met ome Cor mee gaan vissen, eens kijken of ik het nog kan! Als we weer aan land zijn gaan we nog een rondje om het Mývatn meer met diverse stops. De weersvooruitzichten voor morgen zijn overigens wel goed waar we erg blij mee zijn!

Vandaag gereden: 478km
Totaal gereden: 1951km

2 reacties

 1. Toch hele mooie foto s ondanks het slechte weer.
  De natuur is heel mooi daar he ik hoop dat jullie vandaag wat beter weer hebben net als wij nu. 20 graden vandaag.
  Ik zal duimen dat jullie walvissen mogen spotten dat is toch geweldig.
  Hele fijne dag weer met veel moois.
  Konden jullie trouwens tijdens dat heerlijk uitziende eten het aroma van de koeien mee ruiken als dat zo open was ?? Hahaha

  1. Vandaag hadden we gelukkig mooi weer, wel frisjes zo’n 8-10 graden, maar wel de hele dag zon. Met zo’n zonnetje ziet alles er nog veel mooier uit natuurlijk en dat staat toch leuker op de foto’s.
   Bedankt voor het duimen gisteren, we hebben veel bult ruggen gezien, echt prachtig zo’n dieren in het wild.
   Gelukkig roken we de koeien niet, maar tussen al die zwavellucht van de geisers hier, was die koeienlucht misschien nog niet eens zo erg, haha.
   Bedankt voor het volgen en alle leuke reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.