Dag 23/24: Anchorage – Keflavik – Brussel

Aangezien we het rustig aan konden doen zijn we “vanmorgen” eerst een stukje gaan hardlopen, de temperatuur is hiervoor prima (17 graden en af en toe een zonnetje):

Daarna de auto inleveren en weer met een Uber (die er binnen 2 minuten was) naar het vliegveld. Nog even een Starbucks koffie gescoord en toen konden we de koffers al afgeven.
Met nog een laatste blik op de McCarthy Mountains laten we Anchorage achter ons:

De terugvluchten zijn prima verlopen.

Wat een geweldige reis was dit! We hebben zoveel prachtige dingen gezien en beleefd, echt geweldig! Bij het laatste B&B vroegen ze ons wat we het mooiste vonden van deze reis en daar konden we eigenlijk geen antwoord op geven, alles heeft heel erg veel indruk gemaakt!
En het was ook erg leuk om elke dag de reacties op onze blog te lezen, Nicole en Kitty reageerden zelfs zo goed als elke dag, erg leuk!
@Marlie en Sjef: weer bedankt voor het opvangen van onze Gorgy, het is fijn om haar zo goed verzorgd achter te kunnen laten!

En we hebben nog twee video’s gemaakt met de GoPro die we nog even willen delen. De eerste video is van de afdaling van Judith in de gletsjermolen en daarna weer het eruit klimmen (op 1:10 zien jullie de gletsjermolen):

En twee minuten van onze Kayak vaart:

Vandaag gereden: 8 miles (13km)
Totaal gereden: 2212 miles (3560km)

De volgende reis zal in november zijn, dan gaan we een weekje naar New York!

Dag 22: Anchorage

Eerst nog even nagenieten, we hebben nog een filmpje geupload van de Bear Viewing Flight van gisteren waar we meekijken als een bruine beer een zalm vangt:

Vanmorgen regende het, dus zijn we na het ontbijt in ons B&B (waar we een hele verdieping tot onze beschikking hebben, lekker ruim) een rondje hier in de buurt gaan geocachen met paraplu. Om 10u waren we weer terug en hebben we Engeland-Kroatië gekeken. Daarna was het zo goed als droog en zijn we naar het trailhead gereden van de Flattop Mountain trail. Niet zo heel lang (5km), maar wel redelijk wat hoogtemeters (+/- 450m). Als we aan het wandelen zijn regent het af en toe wat, en door de bewolking is het uitzicht helaas ook niet wat het zou moeten zijn. Als we goed kijken zien we Anchorage wel liggen, maar op de foto is dit niet zichtbaar. Hoe hoger we komen, hoe slechter het pad is (eigenlijk is er geen pad meer, alleen maar rotsen). Judith kijkt eens omhoog:

En aangezien het ook steeds gladder wordt en dus te gevaarlijk besluiten we het laatste stuk niet meer te doen en om te draaien, we zien wel de vlag op de top al:

Maar we willen deze laatste dag natuurlijk ook graag zonder kleerscheuren afsluiten en het was echt onverantwoord om verder te klimmen!

Terug bij de auto rijden we naar het centrum van Anchorage en shoppen we nog wat. En we sluiten traditioneel af en gaan eten bij The Outback. Helaas ligt deze in Alaska alleen in Anchorage en hebben we er deze vakantie dus maar 1x kunnen eten. We besluiten geen hoofdgerecht te bestellen, maar samen 2 voorgerechten (Bloomin’ Onion en een Side Salad) en een nagerecht (Chocolate Thunder from Down Under):


Het was weer erg lekker (en meer dan genoeg).

Morgenvroeg kunnen we rustig aan doen, want onze vlucht naar Reykjavik vertrekt pas om 14:30u (in NL is het dan al vrijdag, 00:30u).

Vandaag gereden: 34 miles (55km)
Totaal gereden: 2204 miles (3547km)

Dag 21: Soldotna-Anchorage

Vandaag dus de Bear Viewing Flight en deze ging wel door! We kwamen om 8u aan bij de “Airline” en konden inchecken. Het regende wel waar we naartoe vlogen, maar het kon gelukkig wel gewoon doorgaan. Ze adviseerden ons wel om ons regenpak maar alvast aan te trekken. We genieten nog even ervan dat het hier wel nog droog is en kijken uit over de “landingsbaan”:

We gaan vandaag met een watervliegtuigje, daar hadden we nog niet eerder mee gevlogen, ook weer een belevenis. Even voor half negen komt het vliegtuigje aan om ons op te pikken:

We gaan samen met een gids en twee Spanjaarden (die bijna geen woord Engels spreken, erg handig, vooral voor de gids) richting Wolverton Creek. Dat ligt aan de andere kant van de Cook Inlet, ongeveer een half uurtje vliegen.  Daar aangekomen stappen we over op een bootje en varen we naar een waterval waar we al meteen twee bruine beren zien:

Dat begint dus goed! Door de regen staat het water in de rivier hoog en komen de zalmen richting de waterval om de reis naar boven te maken, terug naar hun “geboortegrond” om hier eitjes te leggen. En waar zalmen zijn, daar zijn beren! We zien eigenlijk uren lang (wel met een paar tussenpozen) steeds beren in en rond de waterval. Af en toe zien we ze ook een zalm vangen:

Ze zijn heel relaxt en onze gids legt uit dat de beren geboren worden met mensen, voornamelijk vissers, in de buurt en dat ze dit dus gewend zijn. Ondertussen wordt de BBQ op de boot aangemaakt en gaat onze gids een tussendoortje voor ons maken. Dat bestaat uit een cookie, een marshmellow, hershey’s chocolade en nog een cookie op de BBQ, erg lekker:

En daarna, nog meer beren, nu ook een zwarte beer:

En een zwemmende bruine beer:

De gids gooit zijn hengel uit en vangt een zalm. Dat is onze lunch, deze wordt meteen gefileerd, gemarineerd en op de BBQ gelegd. Verser dan dit krijgen we ‘m nooit meer:

Het was echt een heerlijk stukje zalm, genieten!
Daarna; nog meer beren, nu ook een zwarte beer met twee kleintjes (cubs):

Om half drie moeten we dan toch echt weer het vliegtuigje in, want onze excursie zit er bijna op. Bijna op, want we varen eerst nog langs een waterval:

En vliegen op de terugweg nog even over een gletsjer! En van boven hebben we een gletsjer nog niet gezien (erg indrukwekkend ondanks de regen en de bewolking):

Het heeft de hele dag geregend, maar onze regenpakken hebben de test goed doorstaan. En behalve dat het wat vervelend was dat het fototoestel nat werd hebben we er verder weinig last van gehad. Als we tegen 16u weer terug zijn stappen we in de auto en zetten we koers naar Anchorage. Dat is nog een behoorlijke rit maar deze vliegt voorbij omdat we niet komen uitgepraat over de indrukken van vandaag. We zijn pas om 18:30u in Anchorage en gaan meteen een hapje eten bij het Hard Rock Cafe. Judith scoort uiteraard ook nog een t-shirt.

Dit was dag 21 alweer, dat betekent dat we bijna aan het einde zijn van deze geweldige reis. Morgen de laatste hele dag. We weten nog niet wat we allemaal gaan doen in Anchorage, maar er moet in ieder geval nog even geshopt worden ;).

Vandaag gereden: 151 miles (243km)
Totaal gereden: 2170 miles (3492km)