Terugblik op onze IJsland vakantie

Later dan gepland door de heftige weken rondom het overlijden van mijn vader dan nu toch de tijd en rust om terug te kijken op onze IJsland vakantie. Tijdens de vakantie bleken we echt IJslands weer te hebben, veel laaghangende bewolking en best wat regenachtige dagen waardoor we vooral op de uitzichtpunten weinig konden zien. Maar we wisten dat we naar IJsland gingen en dan heb je geen zekerheid over het weer. Ook het noorderlicht hebben we dus niet kunnen zien. De hoogtepunten waar we wel van hebben kunnen genieten waren gewoonweg prachtig! En zeker nu ook het fotoboek klaar is blijkt maar weer dat we toch weer een hele mooie reis hebben gemaakt. Achteraf zijn we hierdoor een stuk enthousiaster dan tijdens de reis 🙂 en zijn we heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben, het was een prachtige vakantie!

En het einde van de ene reis luidt de start in van het plannen van de volgende reizen! Zo gaan we in december nog een weekje de zon opzoeken in Florida en gaat de reis volgend jaar naar Alaska!

“Geniet ervan” zoals mijn vader altijd zei, en wat kon hij genieten van onze dagelijkse verslagen op deze blog en de fotoboeken achteraf! Lieve pap, we gaan je missen….!

Dag 12: Eldborg, Grábrók & Laxfoss

De laatste dag vandaag en omdat het een droge dag zou worden hadden we nog wat dingen in te halen die we eerder vanwege de regen hadden overgeslagen. We beginnen met een geocache bij een hot spring (warmwaterbron), deze brengt ons met wat evenwichtsoefeningen naar een mooie plekje:


We voelen even aan het water, lekker warm inderdaad maar we gaan er niet in. We schrijven onze naam in het logrolletje en gaan terug naar de auto.

Daarna stond de wandeling naar de Eldborg krater op de planning. Een modderige wandeling (6km heen en terug) die makkelijk begint maar steeds steiler wordt, het laatste stukje moet je zelfs een beetje klimmen maar wij houden wel van een uitdaging! Onderstaande foto is gemaakt bij het startpunt van de wandeling, de Eldborg krater zien we in de verte liggen:

Onderweg is er niet zo heel veel te zien, gelukkig maar want we moeten goed kijken waar we onze voeten neerzetten, we komen wel nog wat schaapjes tegen:

Nog wat foto’s van onderweg en het uitzicht vanaf de top:

Als we weer terug bij de auto zijn rijden we door naar de volgende krater, Grábrók. Omdat deze te steil is om op te lopen hebben ze hier een paar trapjes neergelegd:

Eenmaal boven genieten we van het uitzicht, alle richtingen uit is het mooi:

Als we daarna terug rijden richting Reykjavik komen we nog een waterval tegen, de laatste van deze vakantie, de Laxfoss:

We rijden naar Reykjavik waar we nog even wat souvenirtjes scoren en “de cirkel rond maken”, we gaan namelijk weer eten bij het Hard Rock Café waar we de eerste avond ook gegeten hebben. Daarna rijden we door naar ons guesthouse bij het vliegveld van Keflavik, een tot guesthouse omgebouwde garage, zeer goed verzorgd en lekker dicht bij het vliegveld (6km).

Het was een geslaagde laatste dag, toch nog mooie dingen gezien! Morgen vertrekt onze vlucht al om 7:40u (9:40u NL tijd) en we komen om 12:45u in Brussel aan. Laatste blogpost zal daarna vanuit thuis worden geplaatst.

Vandaag gereden: 303km
Totaal gereden: 3462km

Dag 11: Snæfellsnes, chasing the sun!

Toen we vanmorgen wakker werden was het droog, dus zijn we meteen om 8u gaan ontbijten en daarna meteen op pad. Eerste stop was Rauðfeldsgjá, een smalle kloof waar binnenin een watervalletje stroomt, ook hier moeten we weer even klauteren maar zeker de moeite waard:

We rijden door naar Songhellir, een grot. Als we daar aankomen begint het te regenen dus onze poncho’s komen weer van pas. De grot zelf valt een beetje tegen dus we rijden weer verder. Aangezien het ook weer erg mistig wordt besluiten we maar eerst door te rijden naar het verste punt. Na de middag zou het langzaam stoppen met regenen en dan kunnen we op de terugweg de stops maken, hopelijk in beter weer. Als we aankomen bij Kirkjufell en Kirkjufellsfoss is het zelfs even droog met een beetje blauwe lucht en zo kunnen we de berg en de waterval mooi samen op de foto zetten:

Volgende bestemming is de Saxholl krater, ze hebben hier een trap aangelegd naar boven, waar het wel heel erg hard waait! Helaas gaat het uizicht verloren in de mist.

Als we richting Dritvik rijden ontdekken we wat gaten in de wolken, We lopen een rondje over de kliffen en bewonderen het zwarte strand met grote lava formaties dat beneden ligt:

En op naar Lóndrangar, hier liggen een aantal rotsen in de zee en er staat een grote vuurtoren:


Ze hebben er ook een mini tokkelbaan gemaakt, daar kunnen we natuurlijk niet zomaar langslopen, haha:

Laatste bestemming van vandaag is Hellnar, ook hier weer lava formaties en een grot, maar het begint weer te regenen dus we stappen maar snel weer in de auto en gaan terug naar ons guesthouse waar we ook zullen eten vanavond.

Morgen is onze laatse dag en gaan we met wat tussenstops naar ons laatste hotel bij het vliegveld (Keflavik).

Vandaag gereden: 214km
Totaal gereden: 3159km