Dag 8: Whale Watching, Goðafoss, Viti krater, Grjótagjá grotten en Dimmuborgir

Vanmorgen moesten we al om 7:30u vertrekken naar Hauganes, van daaruit gingen we namelijk op Whale Watching & Sea Angling tour. Nadat we dit aan hadden gegeven bij ons guesthouse mochten we een uurtje eerder ontbijten. Daarna konden we echter nog niet meteen vertrekken, de ruiten waren namelijk bevroren en er lag geen krabber in de auto! Maar we waren toch ruim op tijd in het zonnige Hauganes waar we wederom zo’n “mooi” pak aan mochten trekken. Judith poseert nog even voor de poster van een bultrug walvis in werkelijke grootte en daarna mogen we aan boord, ook de hengels staan al klaar:

We varen een kwartiertje en dan komen de eerst bultrug walvissen al in zicht. We hebben er echt veel gezien! Hieronder wat foto’s en een filmpje:

Het laatste half uur van de tocht gaan we vissen. Ik probeer het eerst maar vang niks, we varen een stukje verder, Judith neemt het over en ze vangt maar liefst 3 vissen:

De vissen worden meteen aan boord schoongemaakt en mogen meegenomen worden, maar helaas kunnen wij er niks mee omdat we het nergens kunnen klaarmaken. De gids verteld ons dat we de vis ook rauw kunnen eten. Ze fileert de vis en we mogen proeven, hoezo grenzen verleggen! Het smaakte niet verkeerd, maar om nou zo’n hele vis mee te gaan nemen gaat ons ook wat ver. Dus laten we ze aan de andere opvarenden. Een kleine drie uurtjes na vertrek staan we weer aan de kant, het was een geweldige excursie!

Volgende stop is de Goðafoss waterval, ook weer een erg mooie waterval:

Op naar de Viti krater, een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. We lopen een rondje over de rand en maken een selfie:

We rijden door naar de Grjótagjá grot, een smalle lava grot met binnenin een hete bron die vroeger werd gebruikt om in te baden. Het water is hier na verschillende uitbarstingen te warm voor geworden (60 graden nu).

Laatste stop van vandaag is Dimmuborgir, een gebied met grillige rotsformaties ontstaan door afkoelende lava op een zachte ondergrond die later is weggespoeld. Wij vinden dit een van de minder spectaculaire dingen, maar dat is een kwestie van smaak.

We rijden nog even om het Mývatn meer heen en dan terug naar ons guesthouse in Laugar. We hadden gisteren gereserveerd voor het 3-gangen menu hier in ons guesthouse. De gastvrouw kan goed koken, we hebben weer heerlijk gegeten:

Het was trouwens erg genieten van het uitzicht onderweg, prachtige views (wellicht ook geholpen door het zonnige weer)! Dit gaat natuurlijk nooit vervelen:

Morgen gaan we ons uitstekende guesthouse hier verlaten en gaan we richting Laugarbakki. Onderweg maken we twee tussenstops (en zullen we waarschijnlijk wat geocaches meepikken).

Vandaag gereden: 308km
Totaal gereden: 2259km

Dag 7: Diamond Circle (Námaskarð, Husavik, Ásbyrgi & Dettifoss)

Een weerswaarschuwing vanmorgen in het zuidoosten van IJsland, hevige regen waardoor kans was op overstromingen! En inderdaad, het lukte ons niet om droog te blijven toen we de koffers naar de auto brachten. Beetje verregend gingen we op weg naar de Diamond Circle, een rit van 2,5u. In de auto deed ik mijn best om de radarbeelden te interpreteren en het leek erop dat het ergens tussen 14u en 15u droog zou zijn in de buurt van Ásbyrgi & Dettifoss, daar hadden we nl. wandelingen op de planning staan. Dus besloten we de Diamond Circle met de klok mee te rijden, op die manier kwamen we pas na de middag aan de kant van Ásbyrgi & Dettifoss en konden we hopelijk toch gaan wandelen. Onderweg hadden we overigens toch nog iets te genieten, af en toe scheen tussen de buien door de zon en dan krijg je mooie regenbogen, we hebben er wel 4 gezien!

Eerste stop onderweg was het solvatarenveld Námaskarð, hier zijn kleurrijke, pruttelende zwavelbronnen (geisers) met mooie bergen op de achtergrond. We trotseren de regen en lopen een rondje over het veld. Adembenemend (letterlijk en figuurlijk):

Daarna reden we door naar het kustplaatsje Husavik, dat bekend staat om zijn walvis excursies. We zijn hier even gestopt om een cache mee te pikken, maar aangezien het nog steeds regende zijn we vervolgens maar meteen weer doorgereden. Dit gedeelte van de rit is niet zo heel spannend, het doet me zelfs een beetje aan de Brunssummerheide denken qua kleuren en begroeiing:

Langzaam zien we dat het begint op te klaren, zouden we dan toch nog onze benen kunnen strekken vandaag? Als we om 14u aankomen bij de parkeerplaats van Ásbyrgi is het droog! Ásbyrgi is een kloof in de vorm van een hoefijzer. Er zijn hier heel veel wandelingen, wij besluiten de Eyjan trail te doen. Dit is een wandeling van een dik uur over de rand van de kloof aan de binnenzijde, we genieten even van het uitzicht op het einde van de trail en lopen dan weer terug:

Eenmaal terug bij de auto gaan we richting Dettifoss. Nadat we een kilometer of 10 de betreffende weg zijn ingereden staat er ineens een bordje: 4WD only! Oeps, zou dat betekenen dat deze hele weg naar Dettifoss, 35km, onverhard is? We hebben geen zin om de hele weg via Husavik weer terug te rijden dus besluiten we op hoop van zegen maar deze weg te blijven volgen. De weg van gisteren was slecht, maar deze was gewoon nog slechter! De auto is dan ook niet meer wit:

Dik een uur later komen we dan toch bij Dettifoss uit waar we zien dat vanaf daar de weg gelukkig weer verhard is. De Dettifoss waterval, te bereiken na een korte wandeling (1,2km), is overigens immens groot, wat een geweld:

We hebben ondertussen best wel honger want we zijn voor ons doen pas laat (18u) weer terug bij het Mývatn meer, waar we via Tripadvisor een restaurant in een boerderij (!) hebben gevonden, “Vogafjos Cowshed Cafe”. Vanuit het restaurant kun je de stal inkijken waar ze o.a. de koeien aan het melken zijn, heel leuk gedaan, en je kunt er ook nog eens lekker eten (al is het zelfs voor IJslandse standaarden wat aan de dure kant):

Als we naar ons guesthouse voor de komende twee nachten rijden is het ondertussen helemaal opgeklaard, en dat zorgt voor mooie plaatjes onderweg:

Vandaag was een lange dag met veel kilometers maar toch weer zeer geslaagd (ondanks het regenachtige eerste deel)!

Morgenvroeg hebben we een Whale Watching & Angling boottocht gereserveerd die 2,5 tot 3 uur duurt. Kijken of we walvissen kunnen spotten, en het laatste half uur van de boottocht gaan we vissen. Vroeger ben ik als kind vaker met ome Cor mee gaan vissen, eens kijken of ik het nog kan! Als we weer aan land zijn gaan we nog een rondje om het Mývatn meer met diverse stops. De weersvooruitzichten voor morgen zijn overigens wel goed waar we erg blij mee zijn!

Vandaag gereden: 478km
Totaal gereden: 1951km

Dag 6: Hengifoss (Lagarfljót & Egilsstaðir), Fardagafoss, Seyðisfjörður en Bakkagerði

Bedankt voor alle leuke reacties, leuk om te lezen en leuk dat jullie meelezen!

Vanmorgen vertrokken we inderdaad in de regen:

Maar we gingen in noordelijke richting en in de buurt van Egilsstaðir regende het niet meer en scheen zelfs af en toe de zon! Vanuit Egilsstaðir besloten we een rondrit te maken om de rivier Lagarfljót, een “rondje” van 70km. Onderweg hadden we steeds prachtig uitzicht:

De start van de wandeling naar de Hengifoss waterval ligt ook langs deze rivier, dus parkeerden we de auto en gingen we op weg. De waterval is mooi, maar het uitzicht tijdens de 4,6km lange wandeling is misschien nog wel mooier:

We vervolgden onze ronde langs de Lagarfljót, moesten even inhouden voor wat schapen op de brug (ongelofelijk veel schapen hier in IJsland overigens, je ziet ze werkelijk overal langs de weg grazen) en genoten van de vele watervalletjes die overal uit de bergen lijken te ontspringen, echt mooi:

Terug in Egilsstaðir rijden we door naar de start van de wandeling naar de Fardagafoss (2,3km), wederom een plek die we niet hadden gevonden als er geen geocache had gelegen. Zo wisten we ook dat er een grot achter de waterval lag waar je in kon klauteren:

Hierna gingen we naar Seyðisfjörður, de plaats waar de veerboten aankomen vanuit Denemarken. Ook hier lag een leuke geocache (in een “adelaarsnest”), leuke wandeling langs watervalletjes en prachtig uitzicht, om in geocaching termen te spreken: TFTC (Thanks For The Cache)!

Terug in Egilsstaðir was het ondertussen al 15u maar we besloten toch om richting Bakkagerði te rijden, ook dit zou een prachtige weg moeten zijn. De weg was echter grotendeels onverhard en het laatste stuk was erg slecht, en ondanks dat Judith op de onverharde wegen rijdt alsof ze dat al jaren doet zou het ons te laat worden om deze hele weg af te rijden en daarna weer dat hele stuk terug. Dus zijn we omgedraaid, onderweg was het trouwens genieten:

We hebben een hapje gegeten in Egilsstaðir (Tiki Masala) en zijn daarna terug gereden naar ons guesthouse, nog een ritje van een uurtje. Het was weer een geweldige dag!

Het wordt eentonig, maar ook morgen is weer regen voorspeld, helaas ook in het noorden waar we naartoe gaan (omgeving Mývatn). Op de planning staat de Diamond Circle, maar we moeten dus even bekijken of de weersvoorspellingen kloppen.

Vandaag gereden: 411km
Totaal gereden: 1473km